סוכות

חג הסוכות ושמחת תורה

"שבעת ימים תשבו בסוכות" מצווה התורה וכך אכן נוהגים השומרונים במהלך חג הסוכות. הסוכה השומרונית בנויה בתוך הבית. במאה ה-16 עוד נהגו השומרונים לבנות את הסוכה תחת כיפת השמיים, הסוכה עמדה על ארבעה עמודי עץ ומעל סכך מכפות תמרים בתור גג לסוכה.

השומרונים החלו לבנות את הסוכות בתוך הבית מאחר והשומרונים סבלו במשך שנים רבות מהרס סוכתם אשר הייתה בנויה תחת כיפת השמיים. לא פעם גורמים עוינים הרסו את סוכות השומרונים, השליכו לתוכן פגרי חיות או הציתו אותן כליל. עקב כך, נאלצו השומרונים למצוא פתרון והוחלט להכניס את הסוכה לתוך הבית, כדי להצניע את הסוכה ולשמור על קדושתה ועל יום החג.

כיום מרבית קהילת השומרונים בונים את הסוכה בתוך הבית מסיבות אחרות – בעיית מיקום. לא לכולם יש חצרות וגינות, וסוכה אחת לבניין מגורים שלם אינה עומדת במבחן החג. לא ניתן לאכול ולהשיב בסוכה קטנה את כל דיירי הבניין. מי שיש לו אפשרות לגינה, מקים את הסוכה מחוץ לבית.

הסוכה השומרונית תלויה על התקרה ומחוזקת על ידי עמודי ברזל, בין אלה נשזרת רשת ברזל. מעל לרשת הברזל ניתן למצוא את ארבעת המינים; כפות עץ תמרים, ערבי נחל, ענפי עץ עבות ופרי עץ הדר. את פרי ההדר תולים על רשת הברזל. עם השנים הגדילו השומרונים לעשות ומצאו לנכון להגדיל את הסוכה ולמלא אותה בקישוטים ותאורה ואף ליצור צורות ומרקמים שונים בעזרת צבעם השונה של שלל הפירות התלוי בסלון ביתם במהלך החג.

שלבים בבנית הסוכה השומרונית:

  1. הכנת מסגרת ברזל
  2. הנחת ארבעת המינים
  3. קטיף פרי עץ הדר
  4. נקיון הפירות
  5. קשירת חוטי ברזל לפירות
  6. קשירת הפירות לרשת הברזל
  7. קישוט הסוכה

את כל שלבי בניית הסוכה השומרונית כולל הסברים אפשר לראות בסרטון הבא שצולם ונערך  ע"י סטודנטים במכללת 'אורט' גבעתיים.

העליה לרגל בסוכות

סוכות הוא אחד משלושת הרגלים בהם עולים השומרונים להר גריזים, בתפילה זו שהיא אחת מתוך שלוש (פסח, שבועות, סוכות), מגיעים השומרונים המתגוררים בחולון בליל החג וחוזרים חזרה לחולון עם תום התפילה. בהגיעם להר גריזים עולים כולם לפסגת ההר לקיים תפילה הנמשכת כ-5 שעות. לאחר התפילה נוהגים השומרונים מחולון לבקר בסוכות בהר גריזים ולחזור הביתה. לאחר התפילה הארוכה וחזרתם של שומרוני חולון לביתם, נוהגת המשפחה להתרווח סביב שולחן החג בבית ולהנות ממטעמי שבת שונים, תוך כדי השתכרות קלה מיין או עראק שיוצר ע"י השומרונים בעצמם וזמירות חג שונות ומגוונות.

חול המועד סוכות

במהלך חול המועד מארחים השומרונים בביתם את אורחיהם ודלתם פתוחה לכל חפץ, המונים מגיעים לשכונה השומרונית במהלך חג הסוכות לראות את הסוכות המרהיבות, התלויות בבתי השומרונים. במהלך חול המועד השומרונים מקיימים תפילה בזריחה וכן בין הערביים. במהלך החג ניתן גם להנות מסיורים מאורגנים הכוללים ביקור בשכונה השומרונית ובסוכות השומרונים יחד עם הרצאה מרתקת בנושא אורח חיי השומרונים וחגיהם.

שמחת תורה

ביום האחרון של חג הסוכות, חוגגים השומרונים את "שמחת תורה" הוא "שמיני עצרת". כמובן שגם יום זה הינו שבתון לכל דבר. בתום תפילת הבוקר, מוציאים הכהנים את ספר התורה אל מחוץ לכתלי בית הכנסת ומקיפים את שכונת השומרונים כאשר שיירת מתפללים אחריהם, בקול שירה, תופים ומחולות. לזקנים, חולים, או כל מי שנבצר ממנו להגיע לבית הכנסת במהלך השנה, ניתנת הזדמנות לראות את ספר התורה בזמן הזה. בתום השמחה מוחזרים הספרים לבית הכנסת.

ביום זה מציינים השומרונים את סגירת החגים של חודש תשרי ואת מה שבעצם התחיל ראש השנה (ראש החודש השביעי).

תהלוכת השומרונים בשמחת תורה עם ספר התורה
דילוג לתוכן