מנהג הנידה

"אִשָּׁה כִּי-תִהְיֶה זָבָה, דָּם יִהְיֶה זֹבָהּ בִּבְשָׂרָהּ--שִׁבְעַת יָמִים תִּהְיֶה בְנִדָּתָהּ, וְכָל-הַנֹּגֵעַ בָּהּ יִטְמָא עַד-הָעָרֶב.
וְכֹל אֲשֶׁר תִּשְׁכַּב עָלָיו בְּנִדָּתָהּ, יִטְמָא; וְכֹל אֲשֶׁר-תֵּשֵׁב עָלָיו, יִטְמָא"(ויקרא,פרק טו).

ע"פ התורה על האשה לשמור נידה שבעה ימים בדיוק החל מהיום בו ראתה דם. בימי הנידה תימנע האשה לגעת בחפצים או באנשים, על האשה השומרונית להודיע לאחרים על נידה על מנת שלא יגעו בה ולא יעבירו לה חפצים. בד"כ משתמשות הנשים בכלים וחפצים מיוחדים המוקצים לימים אלה, כל כלי או חפת בו נוגעת האשה בימי נידתה חייב לעבור שטיפה במים לאחר מכן. אם לאשה יש תינוק יונק, האשה מטמאת אותו יחד איתה בימי הנידה ומטהרת אותו במים לאחר שתקופת הנידה מסתיימת. אסור לאשה לעסוק בימים אלה בעבודות הבית או בבישול האוכל לבני הבית, ותפקיד זה בד"כ מבצוע בידי אב המשפחה.

שלא כמו קהילות אחרות, השומרונים נצמדים לכתוב בתורה ולכן על האשה לשמור נידה 7 ימים בלבד ולא 12 ויותר כנהוג בקהילות המחמירות יותר בנושא זה. השומרונים רואים במנהג הנידה, מרכיז מרכזי לזהותם בתור קהילה ואינם מוכנים לוותר עליו בשום אופן. מנהג זה גם מאחד את המשפחה המורחבת ומאלץ את הנשים לעזור אחת לשניה בתקופות אלה. למשל הנשים יכולות לבשל זו לזו בתקופה שאחת מהן בנידה, או לעזור אחת לשניה בעבודות הבית השונות. מנהג זה מערב גם את הגברים יותר בעבודות הבית והטיפול בילדים השונות. נשים שומרוניות רבות, נהנות מאד בשבוע נידתן שכן הן יכולות לנוח או לבלות עם נשים אחרות שגם הן בשבוע נידתן. אחרי שנגמר שבוע הנידה, האשה טובלת במים וחוזרת לטהרתה.

הנשים השומרוניות מקיימות גם את מנהג הנידה לאחר לידה, וזאת ע"פ ציווי התורה.

"דַּבֵּראֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, לֵאמֹר, אִשָּׁה כִּי תַזְרִיעַ, וְיָלְדָה זָכָר–וְטָמְאָה שִׁבְעַת יָמִים, כִּימֵי נִדַּת דְּו‍ֹתָהּ תִּטְמָא. וּביּוֹם,הַשְּׁמִינִי, יִמּוֹל, בְּשַׂר עָרְלָתוֹ. וּשְׁלֹשִׁים יוֹם וּשְׁלֹשֶׁת יָמִים, תֵּשֵׁב בִּדְמֵי טָהֳרָה; בְּכָל-קֹדֶשׁ לֹא-תִגָּע, 
וְאֶל-הַמִּקְדָּשׁלֹא תָבֹא, עַד-מְלֹאת, יְמֵי טָהֳרָהּ. וְאִם-נְקֵבָה תֵלֵד, וְטָמְאָה שְׁבֻעַיִם
כְּנִדָּתָהּ; וְשִׁשִּׁים יוֹם וְשֵׁשֶׁת יָמִים,
תֵּשֵׁבעַל-דְּמֵי טָהֳרָה" (ויקרא יב',פס' ב-ה).

אחרי לידת בן נחשבת האשה לא טהורה במשך 40 יום ובלידת בת 80 יום שלמים. ימים אלה מחולקים. בהולדת בן, הימים מחולקים ל-7 ימים כימי נידה ו-33 ימים אינה רשאי לגשת אל הקודש.(דהיינו לגעת בגבר או להגיע לבית הכנסת).ובהולדת בת הימים מחולקים ל-14 ימי נידה ו-66 ימים שאינה רשאית לגשת אל הקודש.

דילוג לתוכן