שאלות נפוצות

כללי

מקור השם שומרונים נובע מהתיישבות ממלכת ישראל בשומרון, כשם שהשם יהודים נובע מהתיישבות ממלכת יהודה – ביהודה.
שומרונים תמיד שמחים לארח ולספר על מורשתם. ניתן לתאם סיור בהר גריזים או בשכונה השומרונית בחולון ולשלב זאת עם הרצאה המשלבת מצגת עם קטעי וידאו ותמונות להמחשת ההווי השומרוני. ניתן לתאם באמצעות מייל: info@shomronim.co.il או בטלפון: 057-8862504
זוהי שאלת השאלות והויכוח העיקרי עד היום שאין לו תשובה חד משמעית.
מדינת ישראל מכירה בשומרונים כיהודים לכל דבר מהבחינה החוקית.
הרבנות לעומת זאת אינה מכירה בשומרונים כיהודים.
לכהני העדה יש סמכות דתית מלאה, ואף הסמכות לחתן זוגות ע"פ הנוהג השומרוני.
כן. אחוז הנשירה מהקהילה הוא אפסי אך קיים. מעטים עד היום עזבו את הקהילה ואת מנהגיה.
כל אחד עוזב מסיבתו הוא, ולמרות שהנשירה מאכזבת את הקהילה כולה ואת המשפחה הקרובה במיוחד,היחס לנושרים אינו קיצוני ואף נשארים בקשר עם המשפחה הקרובה.
ייצוג הקהילה השומרונית נעשה ע"י ועד הקהילה השומרונית.נציגי הועד אחראיים על גיוסי תקציבים שונים למטרות שונות כגון: חינוך תרבות וספורט בקהילה.
מדי כמה שנים נערכות בחירות לועד והנ"ל נבחר בצורה דמוקרטית ע"י בני הקהילה.
חלקם כן. האפשרות להתגייס פתוחה בפני כל בני ובנות העדה. עד היום בנות העדה השומרונית לא התגייסו לצבא אך מספר הגברים המתגייסים הולך וגדל מדי שנה. חלק מהחיילים משרתים קרוב לבית וחלקם משרתים ביחידות קרביות.
השומרונים חיים בחולון ובהר גריזים. כיום יש גם משפחות שמתגוררות ביבנה ובאשדוד.
הקהילה השומרונית ידעה תהפוכות רבות מבחינת גודלה. היום מונה הקהילה כ-750 נפש.
 
ללא יוצא מן הכלל כן. אין שומרוני שאינו שומר על המסורת של הקהילה ומודע לחשיבות שיש לכך לשימור הקהילה. כולם ללא יוצא מן הכלל הולכים לבית הכנסת ביום שבת להתפלל עם כולם ושומרים את מצוות התורה.
לא. ילדי השומרונים לומדים במוסדות החינוך הממלכתיים יחד עם כל בני ובנות ישראל. לא קיים ביה"ס שומרוני מיוחד.

חתונה שומרונית

החתן לובש רק בזמן הכתובה כובע מסורתי, בכל שאר השמחה החתן והכלה לבושים בצורה רגילה לגמרי. החתן בחליפה, והכלה בשמלת חתונה לבנה.
הכהנים לבושים לבוש מסורתי בזמן טכס הכתובה, לאחר מכן הם בד"כ בוחרים להוריד את הבגד ולהישאר בבגדים מהודרים מודרניים. שאר האורחים בחתונה אינם לובשים לבוש מסורתי או ייחודי. כל אחד לפי טעמו האישי.
פרט לטכס הכתובה שהוא הטקס הדתי המרכזי בחתונה, אין בחתונה השומרונית מאפיינים ייחודים נוספים. המוזיקה תלויה בטעמם האישי של החתן והכלה שבוחרים אותה לפני החתונה והריקודים זהים לחתונות שונות.
כן ולא. לגבר שומרוני מותר להתחתן עם בחורה יהודייה בתנאי שהיא מקבלת עליה את מצוות השומרונים. אין תהליך גיור ודי בטקס האירוסין על מנת "להפוך" את הכלה הטרייה לשומורנייה. על פי היהדות היא עדיין נחשבת ליהודייה. במידה ובחורה שומרונייה מעוניינת בגבר שאינו שומרוני, עליו לקבל גם הוא את מצוות השומרונים וגם כאן אין תהליך גיור. כל שעליו להמציא הוא אישור על ברית מילה. יש לציין כי טרם הייתה סיטואציה כזו שגבר נכנס לקהילה במסגרת נישואים או בכלל.

מנהגי השומרונים

השומרונים חולצים את נעליהם בבית הכנסת כיוון שבית הכנסת הוא מקום קדוש, וכפי שציווה אלוהים את משה: "של נעליך מעל רגליך כי המקום אשר אתה עומד עליו אדמת קודש היא", כך נוהגים השומרונים בכל מקום קדוש אליו הם נכנסים. קל לטעות ולחשוב שמדובר במנהג ערבי הלקוח מהאיסלאם, אך האיסלאם קיים רק מהמאה השישית לספירה, בעוד השומרונים נוהגים כך מאז ומעולם.
מנהיגה הרוחני של הקהילה הוא הכהן הגדול המתגורר בהר גריזים.
בחולון יש כהנים מקומיים המנהלים את תפילות השבת והחג.
בני העדה השומרונית לא אוכלים בשר שלא נשחט ע"י שוחט מהקהילה.
נוהג זה קיים מטעמי זהירות והומניטריות,שכן בשחיטה לא שומרונית לא ניתן להיות בטוחים בכך כי תהליך השחיטה היה כשר ע"פ התורה.
השומרונים עולים להר גריזים 3 פעמים בשנה, בשלושת הרגלים: סוכות, פסח ושבועות.
שומרונים שיש להם משפחה בהר גריזים עולים כמובן, לעיתים קרובות יותר לבקר את משפחתם ואף עורכים לפעמים אירועים משפחתיים בהר גריזים.
הגברים השומרונים עוטים לבוש מסורתי מדי שבת וחג ולובשים אותו עד צאת השבת/החג.
הנשים השומרוניות לובשות בד"כ בערבי שבת או חג בגדים פשוטים כגון חלוק או טרנינג ובשבת מתהדרות בבגדים חגיגיים כגון שמלות וחצאיות.
ביום יום לא עוטים השומרונים עליהם שום סממן חיצוני המבדיל אותם מאחרים.
כן. בקהילה השומרונית כולם צמים ביןם כיפור ללא יוצא מן הכלל כולל תינוק בן יומו שאינו יונק וד מאמו. עפ האמונה השומרונית כל נפש צריכה להתענות ביום זה ולכן על כולם ללא יוצא מן הכלל לצום.
דילוג לתוכן