לומדים על אורח חייהם

האשה השומרונית

לבטח, כשאתם חושבים על נשים בנות קהילה דתית, ודאי עולות לכם לראש תמונות של עקרות בית נואשות שכל תפקידן בעולם הוא לשרת את צרכי הבעל והילדים. אך לא כך פני הדברים בקרב נשות הקהילה השומרונית כבר בגיל צעיר, בסביבות גיל 4 מתחילות הבנות ללמוד את הכתב השומרוני ואת התורה כמו הבנים. בבוא העת הולכות הבנות לגן ואז לבית ספר רגיל, לרכוש השכלה רחבה ותעודת בגרות כמו כל ילדי ישראל. הענקת השכלה לבנות הקהילה היא דבר בעל ערך בעיני ההורים השומרונים שכן היום ברורה לכולם חשיבות ההשכלה לחיים הבוגרים ולכן חלק מהבנות גם פונות לעבר מסלולי ההשכלה הגבוהה. כמובן שמצב זה נפוץ פחות בקרב נשים שומרוניות בוגרות יותר שבזמנו לא הייתה עבורן האופציה מקובלת כל כך, אך בהחלט ניתן לשער שרוב הנשים השומרוניות הצעירות של היום תרכושנה השכלה על יסודית.
מעמדה של האשה השומרונית במשפחה ובקהילה איתן ויש לה זכויות בהחלטות לגבי עתידה ומסלול חייה ובהמשך גם על עתיד משפחתה. המקור העיקרי למעמד האשה הטוב בקהילה הוא מכך שלא קיימות כמעט הגבלות דתיות על חיי היום יום של האשה השומרונית. לא קיים תו תקן לבוש שעליה לעמוד בו ולכן האשה השומרונית יכולה ללבוש כל העולה על דעתה כמו כן ההפרדה בין נשים לגברים לא קיימת, לא בבית הכנסת ולא באירועים למיניהם. הנשים השומרוניות רובן בעלות רשיונות נהיגה ומתניידות חופשי לכל יעד חפצן, הנערה השומרונית יכולה להחליט עם מי ברצונה להתחתן ומתי, כמו בכל העולם גם בקרב בנות הקהילה השומרונית עולה אט אט גיל הנישואין והן אינן ממהרות להתחתן ולהקים משפחות.
 
חובות האשה השומרונית מסתכמות בשמירת השבת והחגים, שמירת חובות נידה וטהרה ושאר ציווי התורה שמקבילים לאלה של שאר היהודים כגון:כשרות וכד. רוב הנשים השומרוניות עובדות ואינן נשארות בבית עם הילדים,לכן גם מספר הילדים הממוצע למשפחה שומרונית אינו שונה ממוצע הילדים למשפחה באוכלוסיה הכללית כ-3 ילדים למשפחה. בד"כ נשלחים הילדים לגני ילדים או נשארים עם סבתות שאינן עובדות ומוכנות לשמור על הילדים הקטנים.
 

אז אם דמינתם את הנשים השומרוניות כמו נשות מאה שערים טעות בידכם. היות וחובות הדת אינן מונעות השתלבות מלאה בחיי היום יום של החברה הסובבת, אינן שונות הנשים השומרוניות משאר נשות ישראל המודרניות. ניתן לומר כי הקהילה השומרונית אינה סגורה בפני שינויים גלובליים המתרחשים במעמד האשה אלא פתוחה לשינויים ומשלימה איתם, גם אם מעט באיחור.

מוזמנים ללמוד עוד על אורח חיי השומרונים

דילוג לתוכן