חתונה שומרונית

החתונה השומרונית הינה בת שלושה חלקים, כאשר רק החלק הראשון ניתן להתרה ללא הליך גירושין:

א) שלב ההסכמה הרשמי לנישואין
ב) שלב האירוסין בו מוכרז הזוג כנשוי
ג) שלב הנישואין בו מתקיים טקס הקראת הכתובה

קידושין

בטקס הקידושין הורי החתן מגיעים לבית הורי הכלה ומבקשים את ידה של הכלה. זהו בעצם טקס שבו מקבלים את הסכמתם הפומבית של החתן והכלה והמשפחות לקשור את חייהם. באם הסכימו והיו לכך שני עדים או יותר, צפויה חתונה בקרוב. באם לא הסכים אחד מהצדדים להינשא קרוב לודאי כי לא תתקיים החתונה. במידה שהסכימו וחזרו בהם מהחלטתם לאחר מכן, עדיין קיימת האפשרות לחזור אחורה, אך זה בד"כ כרוך באי נעימות למשפחות.
החתן אבי הכלה והכלה מקשיבים לברכת הכהן בטקס האירוסין צילום: דרור גרתי

אירוסין

הטקס השני לפני החתונה הוא טקס האירוסין ששקול ביהדות לטקס החתונה עצמו, ובו בעצם מוכרז הזוג הצעיר כנשוי. טקס זה מתרחש במעמד הזוג הצעיר, המשפחות, כהן העדה שמארס את הזוג ו-2 עדים שתפקידם לוודא כי הנערה אכן מסכימה להינשא לבחור מרצונה החופשי. בד"כ בטקס האירוסין מחליפים בני הזוג טבעות, אך אין זו חובה. אחרי הטקס נחשבים הזוג כנשואים לכל דבר והתרת האירוסין אפשרית רק באמצעות גירושין. לכן נוהגים לערוך טקס זה זמן קצר לפני החתונה עצמה או כאשר בני הזוג בטוחים כי הם רוצים להתחתן האחד עם השניה.

חינה ומשכרה

מנהגים נוספים הקודמים לחתונה השומרונית הם ה"חינה" וה"משכרה" (מהמילה "שיכר"), מעין מסיבות רווקים ורווקות שנערכים טרום החתונה. ה"חינה" היא מסיבת הרווקות, שאליה מוזמנות חברותיה של הכלה ובנות משפחתה, בד"כ לסוג של מסיבה עם הרבה ריקודים, תקרובת והמון שמחה. בד"כ מוענקות לכלה ע"י חברותיה מתנות שונות וכולן חוגגות את הפיכתה בקרוב לאישה נשואה.

ה"משכרה", מסיבת הרווקים השומרונית אהובה במיוחד על רוב הגברים, שכן מוצעים בה מיני אלכוהול משובחים, סיגרים, סיגריות, והרבה אוכל. המנהג מאפשר לחתן המיועד להיפרד מרווקותו ולהתכונן לחיי המשפחה. במהלך המשכרה, קוראים המוזמנים את פרשת ההיכרות של יצחק עם רבקה ועל סיפור אהבתם. אירוע השיא מתרחש כאשר חתן האירוע עומד וקורא את הפסוקים בהם יצחק רואה לראשונה את רבקה ומתאהב.

שבת חתן

השבת שלפני החתונה נקראת "שבת פותחת", בשבת זו מגיעים הגברים לבית הורי החתן לקריאת "פרשת השבוע", לאחר קריאת הפרשה, יושבים הגברים ומתכבדים בשתיה חריפה וכיבוד. בצאת השבת מגישה משפחת החתן כיבוד ושתיה לאורחיה שהכיעו לשבת מהר-גריזים במידה והחתונה מתקיימת בחולון, ולהיפך.
החתן קורא את הפסוק על היכרות יצחק ורבקה צילום: ינון צורף
טקס הכתובה צילום: אורי אורחוף

טקס הכתובה והחתונה

בטקס החתונה השומרונית שבד"כ הינו אירוע מפואר ומשוקע המתקיים באולם אירועים, נערך טקס הכתובה במעמד כל מוזמני החתונה ושיירת כהנים. החתן והכלה יושבים על במה מוגבהת מול כל המוזמנים כאשר ראשם מכוסה, ראש החתן בכובע וראש הכלה בהינומה. הכתובה נחתמת ע"י הכהן, 2 עדים, החתן ואביה של הכלה. בתום קריאת הכתובה, נמסרת הכתובה למשמרת אצל אבי הכלה. ע"פ המנהג השומרוני אין פותחים את הכתובה לאחר החתונה למעט מצב גירושין.

לאחר טקס הכתובה מתחילה השמחה הגדולה. אוכל טוב, ריקודים, זיקוקים והרבה שמח תמצאו בחתונה השומרונית. החתונה השומרונית היא אירוע משמח במיוחד היות ומסמלת את לידתה של משפחה שומרונית חדשה שתמשיך את מנהגי הקהילה ותרחיב את הקהילה. היות והשומרונים נישאים בטקס דתי שומרוני, יש בידי כהני העדה סמכות לחתן ולגרש בני זוג. סמכות זאת מוכרת ע"י משרד הפנים בישראל.

גירושין

הליך הגירושין נדיר מאד בקהילה השומרונית, ומתבצע ע"י הכהן הגדול של הקהילה. תהליך הגירושין מתבצע ע"י הוצאת הכתובה ורישום הזוג בספר "כריתות", ואותו רק הכהן הגדול רשאי לעשות וזאת על מנת שתהיה לו ההזדמנות לנסות ולהשלים בין בני הזוג.

דילוג לתוכן